I balans – ur balans: Det pratas mycket om att vara i balans och det är ju jättehärligt när du är det. Men det händer ju saker i livet som inte är så kul och som verkligen sätter dig ur balans. Jag fick känna på det ordentligt denna vecka. Jag fick besked om att en nära anhörig som har cancer har blivit mycket sämre och att cancerformen han har är mycket aggressiv. Den sprider sig trots allt de gör.

Detta och min komplexa familjesituation satte mig ur balans ganska ordentligt.

Att försöka ta in vad som händer och andra människors sätt att hantera situationen. Eller rättare sagt inte hantera situationen.

Det fick mig ordentligt ur balans.

Jag har gråtit, pratat med människor jag hoppades aldrig behöva ha något att göra med, gråtit ännu mer. Pratat med mer människor och gråtit igen.

Nu har jag turen att ha några människor i mitt liv som vill och orkar lyssna på mig när jag snorhulkar och inte kan prata utan att hacka tänder. Det är något nytt för mig att ha det och det har varit helt fantastiskt. Men när man inte har det då?

Det går aldrig att vara i balans hela tiden. Hur mycket du än försöker och vad du än gör. Det kommer tider då det är jobbigt att bara andas. Det kan vara dödsfall, sjukdom, otrohet med mera.

Det är inte alltid lätt och det måste få vara ok att må riktigt skit ett tag. Att ligga och snorhulka under täcket. Det som är viktigt är att efter ett tag börja se de där små gruskornen av ljus som dyker upp. Till att börja med är det kanske bara en minut. Kan du fokusera en minut på något positivt är det bra, där och då.

Kom ihåg att aldrig begära mer av dig än du gör av någon annan. Det är så lätt att göra det. Och försök att inte fastna i det svåra och jobbiga. Bitterhet tär på dig och på din omgivning.

Idag kan jag andas igen och det blir lättare att ta in det som kommer att hända snart. Det är inte kul men det blir lite mer hanterbart för var dag.

Har du ingen att prata med i din omgivning, sök upp någon som jobbar med sånt så du får möjlighet att samtala om det ofattbara.

En kurator, en präst en diakonissa eller en prästinna.

Anita