Sensitiv eller överkänslig?

I många år mådde jag dåligt till och ifrån, även mycket dåligt. Jag hade ingen eller dålig kontroll på mina känslor och förstod inte varför jag kände si eller så. Tyckte jag borde vara glad men var ledsen. Känslorna välde över mig i en aldrig sinande ström.

Jag vande mig vid det och trodde att jag ”bara” var konstig. Det tog många år innan man började prata om HSP (high sensitiv person). Det är en person som känner av och känner in omgivningen och tar in energier och känslor från andra. Detta är helt omedvetet och gör att det blir mycket förvirrande. Du förstår inte vad du känner och inte varför.

När jag väl började förstå vad som hände och händer mig, kunde jag börja skydda mig mot detta. Trots det så händer det att jag blir förvirrad och inte förstår varför jag mår si eller så.

Det är viktigt att ha kontakt med någon som hjälper mig i dessa situationer.

Idag är min sensitivitet mycket hög och jag får jobba med det dagligen för att ha en dräglig tillvaro. Det gäller att hitta sätt att skydda sig så man inte tar in för mycket av andras känslor och energier.

Det här handlar alltså inte om att jag eller andra är överkänsliga. Det är lätt att skylla på det för omgivningen. Men det är mycket jobbigt att vistas i stora folksamlingar och det kräver mycket återhämtning när jag utsätts för för mycket på en gång. Trots att jag kan skydda mig skapligt bra idag. Känner ni igen er i det jag skriver och känner att ni behöver ha hjälp av någon som förstår, så vet ni ju vart jag finns.

Anita