Har du sett This man?

Mysteriet med ”This Man”: Mannen som dyker upp i drömmar världen över

Har du någonsin drömt om en man som ser ut ungefär som den på bilden? Om så är fallet, är du inte ensam. Sedan 2006 har tusentals människor över hela världen hävdat att de sett en man med liknande ansiktsdrag i sina drömmar. Detta fenomen har blivit känt under namnet ”This Man” – ett namn som antyder att han är en universell drömsymbol snarare än en verklig person.

Ursprung och spridning

Historien om ”This Man” sägs ha börjat i New York, när en kvinnlig patient berättade för sin psykiater om en man som uppträtt återkommande i hennes drömmar. Mannen, med sitt ovanliga men ändå bekanta utseende, rådde henne och gav vägledning under hennes drömmar. När psykiatern ritade en skiss baserad på hennes beskrivning och lämnade den i sitt kontor, noterade han att flera andra patienter också identifierade samma ansikte som närvarande i sina drömmar.

Sedan dess har fenomenet spridit sig som en digital legend. Webbplatsen thisman.org, som startades för att samla in vittnesmål, innehåller hundratals redogörelser från människor som beskriver liknande upplevelser. Många hävdar att de aldrig tidigare sett ansiktet i verkligheten, men att mannen dyker upp i drömmar, ofta under bisarra eller övernaturliga omständigheter. Han kan vara hjälpsam, mystisk eller ibland bara en tyst närvaro.

Vad symboliserar han?

Psykologer och drömforskare har försökt förstå vad som gör att så många människor verkar drömma om samma man. Teorierna varierar:

1. Arketypisk Symbol: Vissa tror att ”This Man” representerar en gemensam, universell figur, ett slags arketyp som alla människor kan känna igen på en omedveten nivå. Hans ansikte, med de breda ögonbrynen, det halvleende ansiktsuttrycket och det tunna håret, kanske triggar en känsla av trygghet eller igenkänning.

2. Massuggestion: Andra hävdar att fenomenet är ett resultat av suggestion. När fler och fler människor hör talas om ”This Man” och ser hans ansikte, kan han bli inpräntad i deras undermedvetna, vilket gör att de ser honom i sina drömmar.

3. Andlig Besökare: Det finns även de som tror att ”This Man” är något mer än bara en produkt av sinnet. Några föreslår att han är en andlig varelse, en budbärare som reser genom drömmar för att ge råd eller varningar till dem han besöker.

4. Gemensamt Minne: En annan teori är att ansiktet är ett resultat av vårt psyke som söker mönster och försöker skapa mening. Kombinationen av ansiktsdrag kan vara en blandning av olika drag som känns bekanta, vilket gör att vi tror att vi ”känner igen” honom.

Varför påverkar detta så många?

Att samma ansikte dyker upp i drömmar för så många människor är ett fascinerande exempel på hur vårt medvetande fungerar. Trots att många aldrig träffat mannen i verkligheten, beskriver de honom med förvånansvärd enhetlighet. Fenomenet visar också kraften i kollektiva föreställningar och hur vår uppfattning kan påverkas av sociala och kulturella influenser, även i våra mest personliga och undermedvetna upplevelser.

Även om vetenskapen ännu inte har ett entydigt svar på varför ”This Man” dyker upp i så många drömmar, fortsätter berättelserna att väcka intresse och fascination. Kanske är ”This Man” en symbol för något vi alla söker – en guide, en observatör eller bara en spegling av det okända inom oss själva.

Har du sett honom i dina drömmar?

Boka tid för spådom och vägledning

Vill du ha personlig vägledning eller svar på konkreta frågor? Boka en telefontid med någon av våra rådgivare eller ställ dina frågor via SMS.