Ankh – En hyllning till livet

Ankh, även känt som ”det egyptiska korset”, var ursprungligen en egyptisk hieroglyf som användes för att representera ordet ”liv”, men i förlängningen blev korset en symbol för livet.

Ursprunget till Ankh är inte helt känt, men symbolen är flitigt använd i den hieroglyfiska skriften. I några av de forntida egyptiska hieroglyferna kan man se hur kungar matas med små Ankh-symboler – detta kan tolkas som att kungen på så sätt fick evigt liv. Man placerade även korset på döda kungars läppar, då döden enligt egyptierna var en övergång från livet till ett evigt liv.

Ankh representerar föreningen mellan man och kvinna och symboliserar det liv som skapas genom denna förening. En teori om Ankh´s ursprung är att den kan vara en kombination av det manliga och kvinnliga som enligt de gamla egyptierna symboliserades av Osiris och Isis. Man trodde att dessa två varje år fick Nilen att svämma över och på så sätt gav liv till Egypten. Ankh kallas därför ibland för ”Nyckeln till Nilen” och blir även en symbol för balansen mellan himmel och jord.

En annan teori är att Ankh representerar luft och vatten som viktiga element för att skapa liv. Den anses även vara nyckeln till naturens mysterier.

Hur du kan använda Ankh i ditt vardagliga liv

Ankh går att hitta i väldigt många olika material – metall, ädelsten, kristall, trä, lera eller sten. Olika material har olika egenskaper och du bör välja material utifrån ditt syfte med denna symbol.

En Ankh-symbol i metall passar bra som en personlig amulett – en amulett som hyllar livet och får in dig på din livsväg.

Sten, trä eller lera är bra att ha om du vill beskydda ditt hem och det liv som finns innanför dina väggar.

Ankh som är gjord i glas är en utmärkt talisman för din hälsa.

Förutom att Ankh fungerar som en kraftfull personlig amulett för dig eller ditt hem, kan du även använda dig av denna symbol i dina meditationer för att främja kontakten med det andliga och en gudomlig helande energi.

Så här kan du använda dig av Ankh under meditation:

Börja med att ta tre djupa andetag och slut dina ögon. Sitt nu en stund och fokusera på din andning, när du känner att du är helt fokuserad på nuet, visualisera ett vitt ljus runt dig.

I ditt sinne ska du nu visualisera att en Ankh-symbol kommer emot dig med ljusa helande energier, som grundar sig i frid och kärlek. Ta emot denna symbol med tacksamhet!

Återgå till nuet och fokusera en stund på din andning. Denna meditationsövning tar inte mer än 5 minuter och du kan göra den innan du går och lägger dig som en påminnelse om att vara tacksam för livet och det du har.