Höstdagjämningen – 3 enkla ritualer

Höstdagjämningen markerar början på hösten med energier som varar fram till vintersolståndet. Med ett dygn, där dag och natt är lika långa säger naturen nu till oss att ta ett steg tillbaka och vända oss inåt. 

Varje årstid har sin egen visdom, precis som olika energier flödar genom oss vid olika tillfällen på året. Att fira och uppmärksamma varje årstid hjälper oss i vår egen utveckling – andligt, själsligt och kroppsligt. Genom att anpassa våra aktiviteter till naturens cykler, balanseras våra liv och frigör tid och energi till sådant vi behöver få gjort. 

Det finns en mängd olika ritualer du kan göra för att dra till dig rätt energier i samband med höstdagjämningen, här är några: 

 

Titta på solnedgången

En av de enklare ritualerna du kan göra är att under dagjämningskvällen sitta i tystnad och följa solnedgången. Var närvarande med alla dina sinnen när du tittar på solen och känn tacksamhet för solens livgivande energi. Tänk sedan på vad du vill ska hända under den nya årstiden. Vad vill du åstadkomma? Vad vill du avsluta? Vad vill du påbörja?  

Släpp taget

Gör en lista på allt sådant du vill släppa taget om och lämna i det förflutna. När detta är gjort, eldar du upp eller gräver ner pappret. Det här är ett effektivt sätt att släppa taget om sådant som inte tjänar dig. Det kan också vara väldigt läkande och stärkande.

Laga mat

Under höstdagjämningen bör minst en måltid bestå av råvaror som hör till säsongen. Det är ett sätt att fira skörden och vår förbindelse till moderjord. Det är viktigt att förbereda denna måltid medvetet och med avsikt. Tacka naturen för allt den ger dig och att du får den näring du behöver genom den. 

Det finns många andra ritualer du kan göra för att fira in hösten. En ritual är ingenting du ska göra dagligen, därför är de inte svåra att utföra. Avsett tid till en av ovanstående ritualer för att hedra naturen och dess cykler.