Balansera ditt Rotchakra

Rotchakrat är grunden för hela din energikropp och stödet för ditt övriga chakrasystem. Ett rent och balanserat rotchakra grundar och stärker hela din tillvaro här på jorden. Det ger dig en känsla av trygghet och balans och framför allt håller det dig jordad.

När rotchakrat är i balans ger det dig en känsla av att du är ”hemma”. Det gör dig trygg och grundad. Känslan av tillhörighet och att du hör ihop med din familj, dina förfäder och de runtomkring dig blir också balanserad, när detta energicentra mår bra.

När rotchakrat är i balans ger det dig ett välbefinnande i din fysiska, mentala och emotionella kropp.

Hur vet du om ditt rotchakra är i obalans?

När ditt rotchakra är i balans mår du bra och känner dig stabil. Känslan av trygghet och tillhörighet är tydlig och du kan på ett enkelt sätt leva i nuet utan att rädslor och oro har grepp om dig. Du har inga problem med tillit och du är öppen och avslappnad.

Om ditt chakra däremot är i obalans kan det påverka din fysiska kropp, dina tankar och känslor. Tecken på ett obalanserat rotchakra är rädslor, stress, oro och en känsla av att man inte hör ihop med något eller någon. Känslan av att inte känna tillhörighet kan få dig att tappa kontakten med jorden. Då detta chakra förankrar dig med moder jord när det är i balans, kan det i ett obalanserat tillstånd göra dig omotiverad, trött och du kan tappa kontakten med dina ambitioner.

Då alla chakran är beroende av varandra och rotchakrat är det som styr vilken plats du ger dig själv här på jorden så kan inget annat chakra lyfta dig så länge rotchakrat är i obalans.

Ett chakra kan även bli överaktivt, vilket innebär att en stor mängd energi samlas vid just den punkten. Chakrat får då en dominant roll över alla andra chakran och påverkar hela din energikropp. Tecken på ett överaktivt rotchakra är ett hett temperament, aggression och ångest. För stort fokus på materiella saker samt girighet kan också vara tecken på ett överaktivt rotchakra.

Änglanummer

För att få ett balanserat rotchakra, måste du själv jobba för att balansera det. Det finns olika sätt att balansera chakrat på, här är några:

1 – Meditation

Den bästa meditationen för att balansera rotchakrat är inte en traditionell meditation där du sitter ner, utan en promenad. Rotchakrat är som sagt det energicentra som jordar dig och därför bör du söka dig till naturen. En promenad i skogen är ett effektivt och enkelt sätt att jorda dig själv. Kan du så är det ett plus att vara barfota.

Föreställ dig en vit stråle som kommer från jordens mitt och går rakt in i din kropp. Det är moder jords energi som balanserar hela din kropp, men framför allt ditt rotchakra. Låt din kropp insupa det jorden har att erbjuda, luften, olika ljud och dofterna.

2 – Affirmationer

Att använda dig av affirmationer för att balansera detta chakra är ytterligare ett effektivt och enkelt sätt. Här är några exempel på affirmationer som passar just för rotchakrat.

-Jag älskar mig själv och är bra som jag är

-Jag är trygg och säker

-Jag är jordad

-Jag är tillräcklig

-Jag attraherar överflöd och förväntar mig inget annat

-Jag är en del av resten av världen

-Jag uppnår framgång på ett enkelt sätt

3 – Stenar och eteriska oljor

Ha dessa nära kroppen eller utspritt i ditt hem. Både stenar och eteriska oljor passar utmärkt att använda vid en meditation.

Stenar som balanserar ditt rotchakra är:

-Rubin

-Rökkvarts

-Hematit

-Röd Jaspis

-Granat

-Blodsten

Oljor som balanserar ditt rotchakra är:

-Patchouli

-Cedarwood

-Sandalwood

-Myrra

-Frankincense

-Ingefära

-Kanel

Utöver meditation, affirmationer, stenar och oljor kan du även använda dig av röda kläder, då rött är rotchakrats färg.