Kali – den allsmäktiga gudinnan av förstörelse och skapelse

Inom hinduismen, den äldsta (som fortfarande existerar) religionen i världen, finns det flera gudar och gudinnor som beundras och dyrkas av folket. En av dessa gudinnor är Kali – en av de mest fascinerande gudinnorna i hinduisk mytologi. Kali är känd för sin mäktiga personlighet, och är också en symbol för både förstörelse och skapelse. I denna blogg ska vi titta närmare på vem Kali är, när man ska tillbe henne och liknelser mellan gudinnan Kali och tarot-kortet Döden.

Kali är en av de mest framträdande gudinnorna inom hinduismen och tros vara en manifestation av gudinnan Parvati (Shivas fru). Hon avbildas ofta som en kvinnofigur med fyra armar och svart hudton. Kali är känd för sin kraftfulla personlighet och används ofta som en symbol för skapelse och förstörelse. Hon är också en symbol för att övervinna svåra förhållanden och mörker.

Kali anses vara den mörka energin som befriar oss från otillfredsställelse och rädsla. Hon är en symbol för transformation och nytt liv. Kali porträtteras ofta som en stark kvinna med fyra armar som attackerar demoner och onda andar. Hon har också en uttänjd tunga och bär ett halshänge gjort av mänskliga huvuden. Utseendet kan vara skrämmande, men det symboliserar också hennes makt och styrka.

Enligt hinduisk mytologi tillkallades Kali under striden mellan gudar och demoner. De två sidorna kunde inte besegra varandra, så de bad Kali att införa en balans mellan det goda och det onda. Hon svarade på deras böner genom att besegra de onda demonerna men också genom att förinta de goda gudarna. Detta visar på gudinnan Kalis roll som universums nödvändiga balanshållare.

Kali tillbeds främst under Kali Puja, en hinduisk helgdag som firas vanligtvis i oktober eller november. Under ceremonin offras frukter och blommor till gudinnan Kali och mantran reciteras. Tillbedjan av Kali anses vara särskilt effektiv under mörka månfaser.

Liknelser mellan Kali och tarotkortet Döden

Tarotkortet Döden anses vara en av de mest gåtfulla i hela tarotleken. Det är också ett av de mest missförstådda korten. Döden anknyts oftast till slutet på något specifikt i livet – oavsett om det är slutet på ett projekt, relation eller i värsta fall livet själv. Däremot så är det lätt att koppla det till Kali eftersom hon var en symbol för döden.

Kortet Döden och Kali har många likheter. Båda representerar förstörelse och omvandling. Båda tros ha makten att ta bort allt som inte längre tjänar något syfte – från själva livet till samhällsinstitutioner. Det finns dock också en och annan skillnad – Döden representerar själva processen av döden, medan Kali symboliserar mer av en förnyelse av det som blivit föråldrat.

I slutändan kan man säga att Kali är mer än bara en allsmäktig gudinna. För många är hon också en symbol för kraft, skönhet och hopp. Som en symbol för både förstörelse och skapelse visar hon att även det som är av ondo kan leda till något gott. Kali är minnesvärd, fascinerande och unik – precis som den hinduiska religionen och dess kultur. Be om Kalis vägledning nästa gång du befinner dig i en jobbig situation.