Rosen och dess andliga symbolik

Den 2 juli varje år firar vi rosens dag. Det finns nog inte många på den här planeten som inte tycker om rosor. Det är något magiskt över denna vackra blomma som får de flesta att böja sig för dess skönhet. Det finns nog ingen blomma som har kommit att symbolisera kärleken så starkt som rosen. Utöver att den ges som en kärleksförklaring till våra älskade och pryder våra hem och trädgårdar så har den även en andlig innebörd.

Redan under antiken ansåg man att rosen var det främsta tecknet på att Gudarna faktiskt arbetar. Den eleganta rosen gav en inblick i ett mästerlig skapande som bara Gudarna kunde åstadkomma.  När rosknoppen sakta blommade ut och det ena lagret efter det andra kom fram såg man det som en symbol för människans andliga utveckling – vi bygger på vår utveckling, ett lager i taget.

Den söta rosdoften gav en påminnelse om kärlekens sötma, som är Guds essens. Det är inte förvånande att många mirakel och möten med änglar har involverat rosor.

Rosor och Änglar

Många känner doften av rosor när de kommunicerar med änglar under meditation. Änglar använder oftast rosendoft som ett tecken på

deras närvaro, då rosor har en kraftfull frekvens – den högsta av någon annan blomma på jorden.

Eftersom änglaenergier också vibrerar på en högre frekvens är rosor det enklaste valet för änglarna att visa sin närvaro igenom.

Ärkeängeln Barachiel, välsignelsernas ärkeängel, avbildas oftast med rosor eller rosenblad som symboliserar Guds välsignelser. Dessa välsignelser har Barachiel som uppgift att leverera till människorna.

Den mystiska rosen

Rosen har länge varit en symbol för Jungfru Maria. Hon kallas även för ”den mystiska rosen” eller ”rosen utan taggar”. Innan synden drog in över världen och förstörde den, säger traditionen att Edens lustgård enbart hade rosor utan taggar.  Eftersom Maria spelade en viktig roll i Guds plan för att rädda mänskligheten från synd, blev hon en symbol för den ursprungliga renheten och den oförstörda skönheten som finns i rosor.

Olika färger

Olika färger på rosor symboliserar olika andliga begrepp:

Vita rosor – Renhet, helighet

Röda rosor – Passion, uppoffring

Gula rosor – Visdom, glädje

Rosa rosor – Tacksamhet, fred

Purpurfärgade rosor – Vördnad, förändring till det bättre