Så skapar du ett personligt altare.

Varje religion och tro har sin bestämda uppfattning om hur och var ett altare ska vara placerat. Det viktigaste är dock vad det har för betydelse för dig och ditt hem.

Ett personligt altare kommer vara den starkaste kraftplatsen för kontakt med änglar, andevärlden och andra ljusvarelser. Det är också en plats där du kan fylla på dina egna energier under till exempel meditation.

Ett personligt altare kan innehålla alla möjliga andliga symboler, såsom ljus, rökelser, vatten, blommor – bilder av gudar, änglar och helgon. En text som betyder något speciellt för dig, böcker och citat. Allt du kan tänka dig som gör din koppling till det andliga starkare bör finnas med i ditt altare.

Du behöver egentligen inga större förberedelser för att skapa ditt altare. Allt du behöver är att bestämma en plats – det kan vara en hylla, ett speciellt bord eller ett hörn i ett rum. Dekorera platsen så att det tillför en harmoni i rummet.

Har du tillgång till en trädgård eller har du en speciell plats i en skog, kan du även ha ditt altare utomhus.

Bilder eller små skulpturer

Det är inte helt ovanligt att de flesta altare innehåller en bild eller en skulptur av ett helgon eller en gudabild. Det kan givetvis vara så att personen i fråga tillhör en specifik tro eller religion, men det behöver inte vara så. Många har även bilder av avlidna anhöriga i sitt altare, dels för att visa respekt men också för att känna av personens närvaro på ett starkare sätt.

Elementen – Luft, Jord, Eld och Vatten

Det finns många sätt att få in de fyra elementen i ditt altare:

Luft – En liten klocka eller klangskål.

Jord – Stenar och kristaller

Eld– Ljus (som alltid är bra att ha med då ljus är allmänt bra för att kanalisera energier)

Vatten – Bör finnas med i sin renaste form, till exempel i en skål som betyder mycket för dig.

För att aktiverar ytterligare energier är blommor och örter alltid ett positivt inslag, då de är kopplade till jorden. De har sina egna energier och funktioner på ett altare. Blommornas olika färger stärker den rituella energin kring ett altare. Blommor används också flitigt som offergåvor.

Rökelser

Rökelser av olika slag är också vanliga symboler för att kalla till sig positiva energier. Många aromatiska örter såsom myrra och frankincense används flitigt för att fördjupa meditation och på så sätt få kontakt med änglar, andevärlden och andra ljusvarelser.

Böcker

Böcker är en tydlig symbol för kunskap och visdom. Här kan du välja att ha böcker med andlig inriktning eller böcker som betyder någon speciellt för just dig. Böcker som har med sig positiva budskap, böner, mantran eller böcker som har en tydlig religiös inriktning.

Oavsett vad du väljer att ha på ditt altare, är det viktigt att du också spenderar lite tid vid den valda platsen. Försök att få rutin på att sitta vid ditt altare några minuter om dagen. Gör du det, kommer du märka att du får svar på de funderingar du har samt att du faktisk laddar dina batterier. Att ha en egen liten ceremoni varje dag stärker din koppling till änglarna och andevärlden.